Novak doneo neočekivanu odluku
Novak Đoković, Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

iznenađenje

Novak doneo neočekivanu odluku

Poruka drugog tenisera sveta

Objavljeno:
Veljko Petrović

Novak Đoković se lako plasirao u drugo kolo Vimbldona, a poslem čea objasnio je odakle potiče posvećenost ka učenju jezika.

- Oduvek sam voleo jezike od malih nogu i tenis je sport koji zahteva konstantno putovanje i da si posvećen njemu. Čak i u juniorskim godinama ima mnogo turnira u različitim delovima sveta. Mi iz Srbije nismo imali puno prilike da igramo turnire koji su na željenom nivou u tim juniorskim kategorijama kod nas u regionu pa smo morali da putujemo širom Evrope, Amerike, Bliskog istoka... Onda si primoran da naučiš barem engleski, koji sam imao u školi. Imao sam i nemački i tu sam imao neku bazu. Onda sam i živeo određeni period između 12. i 16. godine kod Nikija Pilića u Nemačkoj i onda sam tu i propričao nemački - rekao je Novak.

Novak Đoković i Nikola Pilić
Novak Đoković i Nikola Pilićfoto: Starsport©

Nastavio je u istom tonu drugi teniser sveta.

- Engleski je najzastupljeniji i najkorišćeniji jezik univerzalno i italijanski isto tako kroz rad i saradnju sa ljudima koji su iz Italije, koji su mi bili teniski treneri, kondicioni treneri, menadžeri. U jednom trenutku sam bio okružen Italijanima i uvek mi se dopadao taj jezik. Imam tendenciju da učim jezike i nekako mislim da što više jezika znaš više vrediš i više poštovanja ukazuješ, a i dobijaš od ljudi koji dolaze iz te zemlje iz te regije u kojoj se priča taj jezik - istakao je Novak.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: John Walton / PA Images / Profimedia

Želja i volja su ključni.

- Nekako čovek kada napravi taj napor i potrudi se da bar nekoliko fraza u tom jeziku nauči kada posećuje tu zemlju. Mislim da je to jedan iskaz poštovanja i uvažavanje kulture i tradicije zemlje u kojoj gostuješ. Ja sam sa tim pristupom odrastao i vaspitavan sam i uvek sam imao želju i volju da učim jezike - poručio je Novak.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Moderna vremena i tehnologije olakšavaju proces učenja.

- Prirodno je dolazilo jer si u svlačionici okružen sa mnogo jezika i pitanje da li ti želiš i da taj neko želi sa tobom malo da porazgovara na tom jeziku ili da ti pomogne. Ali, brzo se uči jer danas imamo te veštačke inteligencije, internet programe i mmnogo kurseva onlajn da se radi i samo je potrebno da se čovek odluči za to i napraviš vremena ako želiš, a ako ne želiš i pronađeš izgovor - objašnjava Novak.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: Felice Calabrò / IPA / Profimedia

Otkrio je koji sledeći jezik želi da nauči.

- Voleo bi da naučim (ruski) jezik i nadam se da će mi doći malo brže s obzirom na slovenske korene između našeg i njihovog jezika. To mi je velika želja. Za kineski, za te jezike daljeg istoka, i to bi voleo, ali je možda sad to nerealno jer su to jeziici koji malo više vremena zahtevaju i moraš malo više da se posvetiš tome - zaključio je Novak.

Bonus video:

00:26

Novak Đoković na terenu

(Espreso/Veljko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.